Αναζήτηση
Search
Διηθητικός Καρκίνος

Τι είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως;

Το θήλωμα ή καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί το 3% όλων των κακοηθειών και είναι από τους συχνότερους όγκους στην Ουρολογία.

Διακρίνεται σε επιφανειακό, διηθητικό όταν έχει προχωρήσει στο μυικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως και μεταστατικό όταν έχει προχωρήσει εκτός της ουροδόχου κύστεως (σπλάχνα, οστά).

Στη περίπτωση που το θήλωμα ή καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι επιθετικός δηλαδή υψηλής κακοήθειας ή διηθητικός, η προτιμητέα μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το σημαντικότερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι η αιματουρία, δηλαδή η ανώδυνη εμφάνιση αίματος στα ούρα.

Στο θήλωμα ή καρκίνο της ουροδόχου κύστεως η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση.

Για το λόγο αυτό κάθε αιματουρία καθώς και η εμφάνιση δυσουρικών ενοχλημάτων πρέπει να εξετάζονται αμέσως από ουρολόγο.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του θηλώματος ή διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως περιλαμβάνει τη ριζική χειρουργική αφαίρεση του οργάνου (ουροδόχος κύστη) και δημιουργία νέας ουροδόχου κύστης στη θέση της παλαιάς.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση γινόταν με τη κλασσική ανοικτή χειρουργική, πραγματοποιώντας μία μεγάλου μήκους τομή στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα έντονο μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλο χρόνο νοσηλείας, σημαντική απώλεια αίματος, κίνδυνο λοιμώξεων και καθυστερημένη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Τώρα, με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα με τη ρομποτική χειρουργική είναι εφικτή η διενέργεια ριζικής αφαίρεσης της ουροδόχου κύστεως και δημιουργίας νέας ουροδόχου κύστης από σφαιρικό τμήμα εντέρου στη θέση της παλαιάς, διαμέσου πολύ μικρών οπών.

Το σύστημα da Vinci αυξάνει τις χειρουργικές δυνατότητες, επιτρέποντας την πραγματοποίηση πολύπλοκων και λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων. Σε αυτό βοηθά και η μεγέθυνση έως και 15 φορές που προσφέρει το σύστημα, η σταθερότητα των ρομποτικών βραχιόνων (χεριών) που καθοδηγούνται από το χειρουργό καθώς και η τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) όραση.

Η Pομποτική μέθοδος ήδη εφαρμόζεται από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με την έλευση του πρώτου ρομποτικού συστήματος στην Ελλάδα από την ομάδα του Δρ. Παρδαλίδη Νικόλαου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επαναστατική αυτή τεχνική πραγματοποιείται σε ελάχιστα νοσοκομεία παγκοσμίως.

Ποια τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής για τον ασθενή;

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική ανοικτή χειρουργική όπως:

 • Είναι ελάχιστα επεμβατική (η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από πολύ μικρές οπές)
 • Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας
 • Μικρή απώλεια αίματος διεγχειρητικά
 • Δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρός χρόνος νοσηλείας
 • Μηδενισμός της πιθανότητας μετεγχειρητικών λοιμώξεων
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Γρήγορη ανάρρωση
 • Ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
 • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα (απουσία ουλών)

 

Θεραπεία

Ρομποτική Κυστεκτομή και δημιουργία νέας ουροδόχου από τμήμα λεπτού εντέρου στη θέση της παλαιάς

? Η εξειδίκευση και η εμπειρία είναι τα κλειδιά για την θεραπεία στο θήλωμα ή καρκίνο της ουροδόχου κυστης. Μην διστάσετε να καλέσετε στο ☎ 2106813177 ή 6944983786 για όποια απορία σας. ?www.npardalidis.gr
? Η εξειδίκευση και η εμπειρία είναι τα κλειδιά για την θεραπεία στο θήλωμα ή καρκίνο της ουροδόχου κυστης. Μην διστάσετε να καλέσετε στο ☎ 2106813177 ή 6944983786 για όποια απορία σας. ?www.npardalidis.gr

Δείτε σχετικό βίντεο

Ενημερωτικά Άρθρα για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης