Αναζήτηση
Search

Green Light Laser: «Πράσινο φως» στη Θεραπεία Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη

October 25, 2017

Οριστική ανακούφιση και άμεση επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή έρχεται να προσφέρει σε χιλιάδες άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια νέα, επαναστατική μέθοδος που αξιοποιεί τη… «θαυματουργή» τεχνολογία των θεραπευτικών laser.

Ο λόγος για τη φωτοεξάχνωση του προστάτη με το υπερσύγχρονο σύστημα Green Light Laser, η οποία δίνει οριστικό τέλος στην υπερτροφία του προστάτη άμεσα, αναίμακτα και ανακουφιστικά.

Γι’ αυτό, άλλωστε, την εμπιστεύονται ολοένα και περισσότεροι ασθενείς – ο συνολικός αριθμός των σχετικών επεμβάσεων διεθνώς έχει ήδη ξεπεράσει τις 500.000- με εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα και εξαιρετική μετεγχειρητική πορεία.

 

Η πάθηση

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, είναι τόσο συχνή ως πάθηση, ώστε να απασχολεί πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 ετών.

Η εμφάνισή της διαπιστώνεται μέσα από συγκεκριμένα συμπτώματα πάνω στην ούρηση, από τα οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας, όπως:

  • Συχνουρία, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες (νυκτουρία)
  • Αδύναμη ροή ούρων
  • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση (επιτακτικότητα)
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και καθυστέρηση της ούρησης
  • Αδυναμία για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης
  • Πίεση η προσπάθεια για ούρηση
  • Αίσθημα πόνου η καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Αιματουρία, δηλαδή πρόσμιξη αίματος και ούρων
  • Ακράτεια ούρων ως αποτέλεσμα κατακράτησης (από υπερπλήρωση)

Αν και δεν είναι πάντα επικίνδυνη για υγεία, η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη μπορεί να έχει, εφόσον αμεληθεί, σοβαρές επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος, όπως η οξεία επίσχεση ούρων, κατά την οποία ο ασθενής ξαφνικά δεν μπορεί να ουρήσει, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η λιθίαση της ουροδόχου κύστης και – σε πιο ακραίες περιπτώσεις- η νεφρική ανεπάρκεια.

 

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη γίνεται με διάφορες διουρηθρικές τεχνικές, όμως η μέθοδος που κερδίζει συνεχώς έδαφος ως η πλέον αποτελεσματική, ελάχιστα επεμβατική και με τις λιγότερες παρενέργειες, είναι η φωτοεξάχνωση του προστάτη με Green Light Laser 180 Watt.

Ότι πιο σύγχρονο διεθνώς, η μέθοδος Green Light Laser επιτρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη και πολύ μεγάλοι σε μέγεθος προστάτες, στο μικρότερο δυνατό εγχειρητικό χρόνο.

Επιπλέον, το σύστημα Green Light Laser 180 Watt διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που επιτρέπουν την πραγματοποίηση μιας αναίμακτης επέμβασης, ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών υψηλού  εγχειρητικού  κινδύνου (ασθενείς υπο αντιπηκτική αγωγή, ασθενείς με βηματοδότη καθώς και σε υπερήλικες με πολλαπλά προβλήματα υγείας).

 

Η μέθοδος

Κατά τη θεραπεία με Green Light Laser 180 Watt μια μικρή οπτική ίνα εισάγεται στην ουρήθρα του ασθενούς μέσω ενός κυστεοσκοπίου. Η ίνα αυτή μεταφέρει ενέργεια Laser υψηλής ισχύος που θερμαίνει ταχύτατα τον προστατικό ιστό και προκαλεί την εξάχνωσή του.

Έχει εξελιχθεί στην πρακτική μας τη τελευταία δεκαετία, έτσι ώστε να πραγματοποιείται αναίμακτα Laser εκπυρήνιση του προστάτη και αφαίρεσή του με ειδικό εργαλείο(morcellator) προκειμένου να έχουμε βιοψία.

Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρείται όλος ο υπερτροφικός ιστός του προστάτη, επί της ουσίας αναίμακτα, αποκαθιστώντας άμεσα τη φυσιολογική ροή των ούρων και ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα ουρολογικά του συμπτώματα.

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που απαιτούν καθετηριαμό και παραμονή στο Νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του εντός λίγων ωρών από την επέμβαση (Ημερήσια Νοσηλεία) ή την επόμενη ημέρα.

Τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα καθιστούν τη φωτοεξάχνωση με Green Light Laser 180 Watt ολοένα και πιο δημοφιλή για την αποκατάσταση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, έναντι άλλων διουρηθρικών προσεγγίσεων.

Ωστόσο, παράλληλα με το είδος της επέμβασης πρέπει να τονιστεί και η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.

 

Δείτε σχετικό βίντεο

Posted in Άρθρα