Αναζήτηση
Search

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης: Θεραπεία με… ρομποτική ακρίβεια

November 30, 2017

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης φέρνει η ρομποτική χειρουργική, καθώς συγκριτικά με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις, ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση του ασθενή κατά το χειρουργείο, μηδενίζει τον κίνδυνο λοιμώξεων και επιταχύνει σημαντικά την επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το θήλωμα ή καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί το 3% όλων των κακοηθειών και είναι από τους συχνότερους όγκους στην Ουρολογία. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60, συχνότερα στους άνδρες από τις γυναίκες.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης διακρίνεται σε επιφανειακό, διηθητικό – όταν έχει προχωρήσει στο μυϊκό τοίχωμα του οργάνου –  και μεταστατικό, όταν έχει προχωρήσει έξω από αυτό, π.χ. στα σπλάχνα και στα οστά.

Στο θήλωμα ή καρκίνο της ουροδόχου κύστης η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό κάθε αιματουρία, καθώς και η εμφάνιση δυσουρικών ενοχλημάτων πρέπει να εξετάζονται αμέσως από τον ειδικό.

 

Πως αντιμετωπίζεται;

Όταν το θήλωμα είναι επιφανειακό αντιμετωπίζεται με αφαίρεσή του ενδοσκοπικά, μέσα από την ουρήθρα (διουρηθρικά).

Στη περίπτωση που το θήλωμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι επιθετικός, δηλαδή υψηλής κακοήθειας, ή διηθητικός, συνίσταται ριζική κυστεκτομή, δηλαδή αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των όμορων ζωτικών οργάνων (στον άνδρα ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες).

Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης καθιστά αναγκαία την έξοδο των ούρων σε ουροστομία (σακούλα) στο δέρμα του ασθενή. Σήμερα με τη Ρομποτική τεχνολογία είναι εφικτή η αντικατάσταση της καρκινικής ουροδόχου κύστης με νέα κύστη που δημιουργείται ρομποτικά από σφαιρικό τμήμα του εντέρου (ειλεός), προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσιολογική έξοδος των ούρων από το σώμα.

Παραδοσιακά, η ολική κυστεκτομή γίνεται με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιώντας μία μεγάλου μήκους τομή στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα έντονο μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλο χρόνο νοσηλείας, σημαντική απώλεια αίματος, κίνδυνο λοιμώξεων και καθυστερημένη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα.

 

Ρομποτική επανάσταση

Πλέον, όμως, με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικότερα με τη χρήση του περίφημου ρομπότ da Vinci, αλλάζουν τα δεδομένα.

Το σύστημα da Vinci αυξάνει τις χειρουργικές δυνατότητες επιτρέποντας την πραγματοποίηση πολύπλοκων και λεπτών επεμβάσεων. Σε αυτό βοηθά τόσο η δυνατότητα μεγέθυνσης που προσφέρει το σύστημα da Vinci όσο και η τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) όραση.

Ως εκ τούτου, το ρομπότ da Vinci, επιτρέπει τη διενέργεια ριζικής αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης και δημιουργίας νέας από σφαιρικό τμήμα εντέρου στη θέση της παλαιάς, διαμέσου πολύ μικρών οπών.

Ως συνέπεια, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος κατά την επέμβαση και δεν απαιτείται μετάγγιση, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο, η πιθανότητα λοίμωξης τείνει προς το μηδέν, ενώ ογκολογικά το αποτέλεσμα είναι ισάξιο με αυτό της κλασικής χειρουργικής.

Μετά την επέμβαση, ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται, όπως και η παραμονή στο νοσοκομείο, η οποία περιορίζεται στις 4 με 5 ημέρες. Ο ασθενής αναρρώνει γρήγορα και επιταχύνεται σημαντικά η επάνοδός του στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Η ρομποτική αυτή μέθοδος κυστεκτομής πραγματοποιείται με επιτυχία σε ελάχιστα νοσοκομεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ήδη από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με την έλευση του πρώτου ρομποτικού συστήματος στην Ελλάδα, από την ομάδα του Δρ. Παρδαλίδη Νικόλαου, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Posted in Άρθρα