Σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού φέρνει έναντι των πιο παραδοσιακών προσεγγίσεων η ρομποτική χειρουργική. Ελάχιστη απώλεια αίματος, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, περιορισμένη νοσηλεία και πάνω από όλα ρομποτική ακρίβεια στην απαιτούμενη αφαίρεση του νεφρού δίνουν νέα διάσταση στη θεραπεία μιας από τις συχνότερες κακοήθειες.
Ο σχηματισμός όγκου στα νεφρά αποτελεί την όγδοη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες και η τρίτη συχνότερη εν γένει στο ουροποιητικό σύστημα. Προσβάλει δυο φορές συχνότερα τους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως µετά την ηλικία των 60 ετών.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει το κάπνισµα, την υπέρταση και το διαβήτη, την έκθεση στον αµίαντο και το κάδµιο σε βιομηχανικό περιβάλλον, την κακή ποιότητα διατροφής και τη νεφρική ανεπάρκεια, ως βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Επίσης, ο καρκίνος του νεφρού συνδέεται με την κληρονομικότητα, ενώ έχει και ιδιαίτερη γεωγραφική κατανομή με υψηλότερη συχνότητα στη Σκανδιναβία και περιορισμένη στην Άπω Ανατολή.
Στα πρώιμα στάδιά του ο καρκίνος του νεφρού είναι συνήθως ασυμπτωματικός, ενώ ακόμα και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύµπτωµα και η ανεύρεσή του να γίνει τυχαία σε απεικονιστικές εξετάσεις.
Στα πιο συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού συγκαταλέγονται το αίμα στα ούρα (αιματουρία), ο πόνος και η ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά, ενώ ενδέχεται ακόμα να συνοδεύεται από απότομη απώλεια βάρους, πυρετό, υπέρταση ή και αναιμία.
Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ο καρκίνος του νεφρού τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες ίασης. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το ποσοστό θεραπείας των ασθενών από καρκίνο του νεφρού σε πρώιμο στάδιο κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100%!
Γι’ αυτό και η διάγνωσή του είναι κομβική. Αυτή γίνεται με ετήσιες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα. Εφόσον εντοπιστεί όγκος, ακολουθούν αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή και ενδοφλέβια ουρογραφία με ολόσωμο σπινθηρογράφημα οστών. Έτσι, αξιολογείται ο τύπος του καρκίνου και γίνεται έρευνα για πιθανές μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος (σταδιοποίηση) προκειμένου να αποφασιστεί η ανάλογη θεραπεία.
Ριζική ή μερική νεφρεκτομή
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού γίνεται με τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή ολόκληρου του οργάνου. Σε περίπτωση που ο όγκος είναι περιορισμένος µόνο στο νεφρό και διαπιστώνεται ότι μπορεί να αφαιρεθεί µε ασφάλεια, πραγματοποιείται μερική νεφρεκτομή, προκειμένου να σωθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τμήμα του νεφρού και να ελαττωθεί η πιθανότητα μελλοντικής αιμοκάθαρσης. Όταν ο καρκίνος είναι πιο εκτεταμένος τότε συνίσταται η ριζική αφαίρεση του νεφρού.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χειρουργεία που απαιτούν ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος οι Ρομποτικές επεμβάσεις, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο παραδοσιακών, ανοικτών επεμβάσεων.
Η ρομποτική νεφρεκτομή, μερική ή ριζική, είναι πλέον η καθιερωμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού (ακόμη και του μεταστατικού) και προσφέρει στον ασθενή, σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και άμεση επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα.